Elita elity

„Pikslík“ byl elitář tělem i duší. Měl na to. Jenže nedávno si musel sebekriticky přiznat, že dnes už je příslušníkem elity spíše tělem než duší. Věk se totiž vehementně hlásil o slovo a každý polotučný hamburger zanechal po sobě nezanedbatelné kalorické stopy. I stal se „Pikslík“ poznenáhlu a pozvolně také platným členem elity obezitou potrefených.

Jeho kdysi roztomilá manželka se při sporadických erotických prostocvicích tvářila kysele a po nepohyblivě prkenném zážitku odcházela neuspokojena do koupelny, mumlajíce si cosi o pitomých pytlích cementu na štaflích. Bůh ví, co tím myslela, ale „Pikslík“ i díky tomu začal trpět nepříjemným pocitem méněcennosti.  A nedosti na tom. Zvlčilá a internetem posedlá  komentářová cháska mladšího roku výroby ho dokonce začínala nazývat „zakomplexovaným, arogantním, namachrovaným a zapšklým páprdou.“ Považte.

„Pikslík“ byl ale elitář odjakživa a měl pro to důkazy. Už jako předpubertální ucho navštěvoval na zapřenou vyhlášenou diskotéku pro mladistvé v socialisticky šedivé a hranaté kavárně, na jejímž průčelí brčálově zeleným neonovým písmem zářil nápis „Elite“, a která byla místní omladinou nazývaná prostě a jednoduše „Elitka.“ Po třetím nepovedeném sexuálním zážitku pak vstoupil do svazku manželského s nepochopitelně těhotnou snoubenkou, jejíž záliba v té době populárních bezešvých punčocháčích značky „Elite“ byla pověstná. Měl prostě skvěle nakročeno a elita byla jeho osudem. Elitní škola uměleckého zaměření v čele s elitním emeritním profesorem ve výslužbě mu už jenom dopomohla ke správnému vykročení do světa, který na něj čekal s otevřenou náručí.

Příchod internetu do Čech ho zastihl v nejlepší formě a ještě si pamatoval doby, kdy dnes nepřekonatelný Seznam.cz zaměstnával pouhé dva mladistvé výrostky, kteří pravidelně každý pátek losovali, kterou ze sedmnácti registrovaných firem v katalogu umístí v pondělí na první pozici. Zajímavé je, že pokaždé to byla firma „Elite Varnsdorf“ a to i přesto, že ještě webovou prezentaci ani nevlastnila. „Pikslík“ se velmi rychle chytil a doba to byla zlatá a přejícná. Blogy neexistovaly, komentovat nebylo kde a tak měl „Pikslík“ čas na svou práci.

Studoval, vzdělával se, rostl a povznášel své sebevědomí. Když přišly na český web lidské masy, byl už hotový a připravený. Psal weblog, vydával knihy, učil nově příchozí základům tvorby webu a vůbec se choval jako Jan Amos Komenský. Chtěl pomáhat a ukazovat cestu. Nevěděl ale ještě, že každý, kdo cestu ukazuje, musí nutně šlapat vedle ní, aby věděl, kudy povede. Klopýtal tedy pěšinkami a oklikami plnými špíny a nezištně ukazoval ostatním, kudy se mají vydat, aby se neušpinili. A tak se stalo, že najednou byl zcela mimo. Rok se s rokem sešel a „Pikslík“ se dozvěděl, že je zapšklý a namachrovaný páprda. Kromě jiného.

Nevěděl přesně, co s tím učinit. Jeho duše kvapem ubývala a kilogramů kvapem přibývalo. Dlouhé trápení a hledání řešení ale nakonec přineslo své ovoce. Malý a nahnilý plod. Po jedné z mnoha nepodařených manželských etud zapálil si „Pikslík“ drahou cigaretu, dopřál si štamprli pravé a elitní moravské slivovice, odříhl si a prohlásil v duchu a vzápětí i nahlas: „No a co. Tak se na to na všechno prostě vyseru.“

A šel a udělal to.

Komentáře

[1] Martin
dneska to nechápu

A to jsem myslel že jste s Pixym kamarádi... Už nejste?

Přidáno: 4. 4. 2007 21:25
[2] Martin
....

Ale že mu to dneska sluší: http://i.somethingawful....7-06.jpg

Přidáno: 4. 4. 2007 21:28

pravidelně každý pátek losovali, kterou ze sedmnácti registrovaných firem v katalogu umístí v pondělí na první pozici
Jak to, že v každé té glose (nebo co to je) je minimálně jedna dokonalá hláška?
Asi se taky budu muset začít modlit k Velkému Bratru Gůglu aby mne navštívila milá a svolná inspirace.

Přidáno: 4. 4. 2007 21:34

Zatímco Pixy je elitou, ten dobrák, který ho prohlásil za páprdu, je skutečným elitářem - nic neumí a všude se tlačí...

Přidáno: 4. 4. 2007 23:25
[5] pixy

A tu o Kraulíčkovi taky dáš?

ad [1] - taky netušim, co strašlivého jsem mu udělal... }:oP

Přidáno: 5. 4. 2007 0:54

...a dnešní ponaučení? :)

Přidáno: 5. 4. 2007 1:16
Podobnost čistě náhodná

Autor příspěvku tímto prohlašuje, že podobnost se skutečnými a žijícími osobami je čistě náhodná a neúmyslná a jediným důvodem vedoucím k sepsání tohoto spotu bylo poodhalit roušku tajemství zakrývající skutečné fungování populárního českého vyhledávače.

Přidáno: 5. 4. 2007 7:19
Ha

Takže ne Pixy, ale Yuhůů to je.

Přidáno: 5. 4. 2007 7:29
[9] Pixlik
LOL

Vždy někdo někde něce plácne a vy pitomci se toho chytíte a svůj jistě drahocenný čas věnujete sepsáním dalšího blábolu :-) já se bavim

Přidáno: 5. 4. 2007 8:04
[10] Libor Chaloupka
to mi asi uniklo ...

.. kdo nazval Pixyho páprdou? Velký RH?

Přidáno: 5. 4. 2007 9:25
Podobnost čistě návodná

[7] ta podobnost je až zarážející, jsem to nemohl nejprve rozchodit...

[10] Google to ví - http://pixy.cz/pixynergi...mment-83 & http://www.qbwebdesign.n...mm-28170

Přidáno: 5. 4. 2007 9:47
[12] Libor Chaloupka
už to vidím

to DGX - děkuji za avízo, ještě, že nemám čas komentovat :) tedy, vyjímečně
ach ano, zapomněl jsem, po spuštění blogu libovolné úrovně se i "z prcků stávají obři", alespoň na poli webdesignu :) a zlí a nepřející elitáři z klanu weblogy.cz se tomu uchechtávají ve svých ironicko-satirických spotech ... no nic, jdu zase pracovat ...

p.s. Plaváčku, zase jsem se nasmál, díky

Přidáno: 5. 4. 2007 10:19
Skoda.. .

a ja si celou dobu delal nadeji, ze je to o mne :-(

Přidáno: 5. 4. 2007 11:49
elita

No vidíte, pro mě je Pixy stejně elita, prostě proto, že má (nebo přinejmenenším měl) skvělý přehled nejen o webu.
To, že někdo od odborníka na HTML, CSS a design čeká taky prvotřídní názory na lingvistiku, náboženství, morálku a zákonodárství, to je věc druhá. Odlišujme autoritu v jednom oboru od autority obecné.
Ale přiznávám, že mě glosa pobavila. A asi bude mít i slušnou čtenost, že? :)

Přidáno: 7. 4. 2007 19:29

[14] To že je "blogéřem" týdeníku RESPEKT má určitou váhu a nejspíš to není pro jeho znalost W3C výmyslů.

Přidáno: 11. 4. 2007 11:49

Většinou čtu texty rychlostí Pendolína. Ale tenhle článek jsem si vychutnal - je nejméně o dvě kategorie výš, než běžný "nadprůměr"... :)

Přidáno: 11. 4. 2007 20:41

Nový komentář

Kolik stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřicettři stříbrných střech? Vyplňte číslo.

 

Při komentování se snažte zachovat alespoň určitou minimální míru slušnosti a pište pokud možno s diakritikou. Komentáře naprosto mimo mísu, popřípadě komentáře urážlivé, protizákonné a podobně neprojdou sítem moderátora.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy. Odkazy na weby nabízející půjčky budou nemilosrdně odstraněny. Autor nemá lichváře v lásce.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].


| Nahoru ↑